Cât bloat am în librăria Steam?

by Remus Ilies

Articolul domnului Contra de-acum ceva vreme m-a dus cu gândul la calitatea jocurilor mele din colecție. Trecând de numărul norocos ”1.000”, ar fi cazul să testez chestia asta, dar într-un mod care nu-mi ia toată după-masa. Din cele 1024 de jocuri de pe Steam, câte aș instala sau aș juca cu ardoare? Pe câte din ele le tolerez? Care mi se pare doar decente? Oare în ce fel de ordine le-aș putea organiza?

Datorită unor probleme de natură tehnică, a trebuit să șterg Linux-ul de pe calculatorul principal de gaming și să trec, cel puțin temporar, pe Windows. Bleah, dar uneori trebuie să trăim cu lucruri pe care nu le suportăm.

După un bombardament din orbită, am nivelat toate SSD-urile conectate, am instalat Windows + Steam și am stat să mă uit în librăria de jocuri, și treptat am dibuit un sistem care are totuși o urmă de noimă. Un SSD de 4TB a fost suficient pentru a instala toate jocurile din acest experiment.

 

The best and the classics / Forever Games

Prima categorie este ”the must-have games for me”. Trecând de la A la Z (a durat ceva vreme), am instalat un total de 48 de jocuri. Aici includ RPG-uri clasice, immersive-sim shooters, strategii și cam orice joc pe care aș putea să-l rejoc cu mare plăcere. De la Baldur’s Gate 1,2,3, seria Pathfinder, Tyranny, Disco Elysium sau KOTOR, la strategii precum Shogun 2: Total War, Warhammer TW 2 și 3, Age of Empires 2 și 3 Definitive Edition, X-COM2, la adventure games precum remake-urile Monkey Island 1 și 2 sau shootere precum Half-Life 2 (Sorry, oricât de incredibil a fost Half-Life 1 la lansare, acum nu l-aș rejuca. A fost. A trecut. E suficient. Acesta poate intra în una din categorii viitoare.

Din ele, putem lua câteva titluri ca ”Forever Games”, jocuri pe care le pot juca până în următoarea epocă glaciară. (Endless Space 2, seria Baldur’s Gate, seria Pathfinder etc, Medieval: Total War 2 și Crusader Kings 2 sau 3), etc. Acelea sunt doar 14 la număr. Un număr cam mic, dar dacă e să stăm strâmb și să judecăm drept, e un număr decent pentru niște jocuri pentru care mi-aș da un testicul să le am pentru totdeauna.

Sure. Why not?

Lăsând aceste jocuri la o parte, am mers înapoi la litera A (și titlurile care încep cu un număr dinaintea literei A), și am încercat să văd care alte jocuri decente ar mai merita spațiu pe disc. Nu neapărat clasice, nu neapărat jocuri must-play dar jocuri bune pe care dacă le rejoc, nu am nici un sentiment de vinovăție sau de timp pierdut. Aici intră un amalgam de indies și de jocuri AA, și e cea mai numeroasă gloată de jocuri din acest experiment. Am numărat încă 87 de jocuri de la primul Neverwinter Nights (nu e chiar classic ca BG sau chiar ca succesorul său, NWN2), seria Frostpunk, World Of Horror, etc. Am mai numărat câteva titluri care acum intră în această categorie, dar s-ar putea să dispară din clasament în următorii 5 ani. 5 ani pare un timp îndelungat, așa că nu m-a deranjat deloc să le pun pe listă.

Fun, just not for me – Or not at this stage in my life.

În categoria asta intră jocuri față de care am sentimente de ”meh”. Iar asta nu se reflectă asupra jocurilor în sine. Cum am zis mai sus, aici aș pune jocuri de la jocuri mediocre până la jocuri glorioase dar care au fost înlocuite de sucessorii lor fie nu mai am nici un chef să le rejoc. Un exemplu ar fi primul Half-Life. E un joc dumnezeiesc, sau mă rog, a fost la momentul lansării. Dar l-am jucat și rejucat de nenumărate ori, înainte ca Steam să existe și prefer să fac flotări decât să-l reinstalez. Alte exemple ar fi seria Civilization la începuturile sale, seria Broken Sword, Prototype, Broken Age, Dying Light, 18xx, Fury, seria Command & Conquer / Red Alert, etc. În total am numărat 46 de titluri.

The others

Aici intră jocuri pe care nu le-aș instala pentru nimic în lume, dar care probabil, într-o zi, vor avea o utilitate. De exemplu, când crește fiică-mea, pot să o adaug la Family în Steam ca să-i dau acces la librăria mea, ca să se joace chestii precum seria Sam & Max sau Torchlight, sau alte jocuri pentru copii. Alte titluri pe care le-aș adăuga aici ar fi jocurile care ar fi bune în cazuri de ”Hai să reinstalez X, de dragul artei, în scop de research pentru vreun subiect). Aici sunt 19 titluri, dar nu le-adaug în totalul de mai sus, pentru că nu le văd rostul pentru aproape un deceniu.

Lăsând la o parte cele 19 titluri de mai sus, numărul total de jocuri bune sau bunicele din colecție ar fi 181. Adică sub 20% din colecția totală. Mă rog, și dacă aș adăuga titlurile de mai sus, tot nu am trece de acel procentaj. Iar acel procentaj nu aruncă o lumină bună asupra obiceiurilor mele de cumpărare. Sunt multe titluri care intră la categoria ”impulse buy”, de care nu sunt foarte mândru. Dacă aș mai lua alte titluri la numărătoare, sunt sigur că aș putea renunța la cel puțin 50% din colecție și să fiu mai mult decât mulțumit.

Dar de ce naiba am cumpărat atâtea jocuri? Nu știu dacă voi avea un articol viitor care să răspundă la întrebarea asta. Probabil doar obișnuința și blazajul.

Caveat Emptor

Related Posts

Leave a Comment