O să vă întrebați probabil ce mai e și cu titlul acesta „China fake” style care ne duce cu gândul la lucrarea ilustrului Jules Verne? Am să îl numesc proiectul meu jurnalistic, mai ales că e la modă, în care vreau să aduc în discuție jocuri ale căror miză este în subsidiar călătoria.
Fie că este vorba despre o călătorie istorică, fie despre una actuală, cred cu tărie că anumite titluri îți pot crește, după caz, interesul pentru alte culturi, facilitând implicit o mai mare legătură între oamenii din jurul nostru.
Acum că am terminat cu filozofiile globaliste, am să trec la subiect. Ce idee mai bună pentru a începe acest proiect jurnalistic, ce dorește să vă plimbe prin nu mai puțin de 80 de jocuri video ce au destinații exotice și interesante, dacă nu prin intermediul unui joc ce te plimbă în jurul lumii, anume 80 Days.
Inspirația pentru această călătorie virtuală a pornit pentru mine chiar de la acest joc. Stăteam cu soția mea astă vară și ne topeam la temperaturile ucigătoare ale betoanelor din Ilfov, gândindu-ne la următoarea excursie ce urma să se desfășoare abia în toamnă.
Atunci mi-am zis: Da de ce să stăm să visăm, când am putea acționa. Am cumpărat acest joc, de care auzisem eu câte ceva înainte, și am pornit marea aventură.
Care e baiul cu acest titlu deloc sugestiv?
80 Days este o evidentă referință la lucrarea autorului francez Jules Verne, Around the World in Eighty Days, de altfel un vizionar pentru vremea sa, care a intuit multe descoperiri ale viitorului cu ani buni înainte ca acestea să existe.
Revenind la joc, povestea este în linii mari aceiași. Este anul 1872, iar Phileas Fogg, excentricul gentelman British pornește alături de companionul său, Passepartout, într-o cursă în jurul lumii în, you guessed it, 80 de zile.
Acum, the major plot twist este faptul că tu ca jucător vei alege ruta câștigătoare, asta însemnând că te poți duce în ce direcție vrei, trecând prin ce orașe și țări crezi tu că e mai bine. Jocul este un fel de combinație între acele titluri de aventură vechi, text-based și un fel de multiple choice/direction games. Practic, tu ca jucător, ai opțiunea de a realiza singur povestea celor 80 de zile, sau chiar mai puțin, fiecare oprire aducând cu sine un plus în relatările de călătorie ale personajelor.
Eu unul, am trecu prin București și am fost încântat de povestea interesantă, cumva misterioasă, de care am avut parte pe durata primei sesiuni de înconjurat lumea.
Fiecare locație deblochează diferite avantaje sau poate ascunde în anumite ocazii dezavantaje. Strategia din spatele jocului este să găsești, în mod evident, ruta optimă. Am reușit să înconjur lumea cel mai rapid în 71 de zile. Să vedem cum stă treaba la voi…
Grafică, mecanică, pulsul jocului
Din punct de vedere al ritmului de joc, vă spun din start că 80 Days este un joc extrem de relaxat. Aș putea spune că reprezintă veriga pierdută dintre carte și calculator, fiind un fel de film interactiv, unde tu decizi în ce direcție o ia jocul, un fel de Black Mirror: Bandersnatch.
Grafic vorbind, nu am să spun prea multe. Întregul joc se dorește un fel de simulare a unei hărți pe care este trasată ruta aleasă de tine, adăugând peste, o interfață menită să te ajute în ghidarea personajului prin expunerea diferitelor bucăți de poveste la care ai de ales un răspuns, o direcție, o acțiune.
Trebuie să mai spun că 80 Days combină elemente de steampunk, iar diferitele animații ce includ transportul cu trenul, cu vaporul, dirijabilul sau submarinul, toate, sunt estetic reprezentative pentru acest curent artistic.
Jocul este în fond un indie game realizat de niște echipe restrânse, inkle Ltd și Cape Guy Ltd, deci așteptările la nivel de mecanici și amploare vizuală trebuie să fie pe măsură. Mai este de menționat aici faptul că jocul are o vechime pronunțată, fiind lansat în luna septembrie a anului 2015.
Cerințe de sistem și alte bla bla-uri…
Nu am să vă plictisesc de data aceasta cu solicitările sistemului pentru că vă spun din start că acest joc va merge și pe un cartof, dacă acesta are ecran și periferice atașate. Eu l-am jucat pe consola chinezilor de la Anbernic, Win 600 și nu am întâmpinat niciun fel de problemă, în afară de faptul că, trebuie să mărturisesc, am rămas lipit o zi întreagă de ecran.
La nivel de replay value, este destul de ridicat și acela, doar că lipsa de inovații la nivel vizual și din punct de vedere al acțiunii își vor spune cuvântul at some point. Dacă ești, însă, atras de aventura scrisă a unei povești bine gândite, e posibil să stai și săptămâni la rând jucând jocul acesta.
O altă idee este să jucați în paralel cu altcineva. Jocul nu permite colaborarea cu vreun partener per se, însă nu te oprește nimeni să compari notițele cu cel de lângă tine pentru a vedea pe ce cale a luat-o și dacă a făcut mai bine sau mai rău ca tine, la final.
Hai cu mine în această călătorie ce ne va purta pretutindeni.
Dacă ți-au plăcut cele relatate în acest articol și crezi că dorul de ducă ți-a fost activat, atunci te invit să încerci acest joc și să vezi pe ce drumuri te va purta calea aleasă de tine. Nu în ultimul rând, aș face mențiunea că, sesiunile de joc nu vor semăna între ele oricât de mult vei încerca. Vei avea, cu siguranță, parte de experiențe unice. Așadar, urcă-te pe cal, în tren, pe vapor, în avion și la drum cu tine! Lead on! Game on!