2024: 19.000 jocuri publicate! Ați fi eSteamat asta în 2003?

by Ciprian Coroianu

Inițial am fost tentat să „i pak dau știre domniilor voastre”, dar după ce mi-am consumat diureticul de toate diminețile, am chibzuit că ar da mai bine ca editorilă, că tot suntem în sărbătoarea Crăciunului, ex-Moș Gerilă, ex-Sol Invictus, ex… ex. Ei, dragii moșului, cine ar fi crezut acum mai bine de 20 ani (2003) că Steam, platforma Celui de la Valve, va deveni una dintre rotițele cele mai importante din angrenajul industriei „ludice de gaming a jocurilor video”? Lansată într-un climat de scepticism și prezentată pe atunci ca un mic raft al bibliotecii Valve, unde ședeau așezate pe macrameu, imediat lângă peștele de sticlă, atât-de-jucatele Counter-Strike și Half-Life, aceasta a evoluat ca Făt-Frumos din Lacrima lui Ovidiu într-un adevărat magazin virtual de jocuri video devenind supermarketul pe care îl cunoaștem azi. În iulie 2024, Steam conținea peste 93.000 jocuri, cu zeci de milioane de jucători activi, mai exact, 37 milioane de jucători conectați în aceeași lună iulie a anului trecut. Grație platformei SteamDB am descoperit că numai în anul curent au fost publicate 18.864 jocuri! Cifra este de-a dreptul pantagruelică în condițiile în care recordul stabilit de Steam în anul 2023 a fost de 14.337 jocuri publicate pe platforma Valve.

Dacă azi Steam este considerat lider incontestabil al pieței de jocuri PC, aflați că miraculosul său succes nu era deloc prevăzut la lansare: Gabe Newell, acest veritabil Buddha și co-fondator al Valve, își deapănă amintirile din perioada inițiatică a platformei într-un documentar recent consacrat istoriei companiei: „În acea vreme, aproape nimeni nu credea în Steam”, explică Gautama Gaben, care continuă mângâindu-și barba sură „99% dintre cei cu care am discutat credeau că este sortită eșecului”. Aceia dintre voi care nu erați în elementele naturii în 2003, și nici nu căutați ieșirea din nivel încorsetați în rotobil, vă amintiți că jocurile video din acea epocă existau în original doar sub formă fizică, în magazine și în cutie. Multă lume nu credea că jucătorii vor accesa jocuri digitale, fiind obișnuiți cu cele fizice, iar publisherii se îngrozeau numai la gândul că vor pierde controlul distribuției, ceea ce le-ar fi afectat serios încasările. Valve, însă, a crezut în lala* sa și a continuat pe același făgaș, căci Steam trebuia să ofere lumii o experiență imediată și fluidă: cumperi jocul, ai acces la update-uri și l-ai penetrat fără să mai stai pe gânduri.

Dacă aruncăm o privire scurtă dar pătrunzătoare peste Steam-ul anului 2024, vedem un adevărat corn al abundenței de jocuri video, ba mai mult, remarcăm chiar o tendință inflaționistă ce duce inevitabil la… uitare. Nu e deloc ușor să te faci remarcat în tot acest Babilon, mai ales dacă ești un developer independent, un studio mic, pentru că tot titanii domină platforma: simplul fapt că până și azi cele mai jucate jocuri de pe Steam rămân Counter-Strike 2, PUBG: Battlegrounds, Dota 2, Team Fortress 2, Path of Exile sau GTA 5 cred că spune totul despre dificultățile de vizibilitate cu care se confruntă multe titluri interesante dar… fără „nume”. Văzând numărul incredibil de jocuri apărute doar în acest an, nu poți să nu te întrebi câte (mii) dintre acestea or fi realizate pe concepte devenite învechite și stoarse de toată vlaga din simpla dorință de a obține profit?

Unde mai pui că Steam a întâmpinat și câteva probleme majore încă din zorii anului 2024. În primul rând, a trebuit să clarifice că, din punct de vedere tehnic, nu deții jocurile pe care le cumperi de pe platformă: de fapt, cumperi o licență pentru a accesa acel joc, dar nu deții jocul în sine. Rămâi meduzat… De asemenea, a renunțat la suportul pentru Windows 7 și 8, iar utilizatorii care au rămas cu ochii-n albastrul acestor sisteme de operare vechi au fost sfătuiți să „actualizeze la o versiune mai recentă de Windows”. Rămâi laminat… Deh, indiferent ce spune gura lumii, Steam rămâne o platformă extrem de accesată pentru descoperirea celor mai recente titluri și descărcarea de jocuri consacrate sau promițătoare. Csf? Ncsf!

* Trimitere cu totul nevinovată la vechea reclamă cu Dudu, tac-su și Lala sus răsare.

Related Posts

Leave a Comment