Ieri, 3 februarie 2025, au fost decernate Grammy Awards, festivitate americană în cadrul căreia se acordă premii în domeniul muzical de vreo 70 ani. De câțiva anișori, muzica jocurilor video a pătruns în această ceremonie și are bucățica sa care se numește Best Score Soundtrack for Video Games and Other Interactive Media. Anul acesta, printre nominalizații la această categorie aparte s-au numărat compozitorii Pinar Toprak pentru Avatar: Frontiers of Pandora, Bear McCreary pentru God of War Ragnarök: Valhalla, John Paesano pentru Marvel’s Spider-Man 2, Wilbert Roget pentru Star Wars Outlaws… and the winner is Winifred Phillips pentru dungeon crawler-ul Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord, remake din 2024 al jocului apărut în 1980.
Ideea de a o recompensa pe Winifred Phillips cu un premiu Grammy este și o recunoaștere a unei cariere de 20 ani, timp în care Winifred a compus coloane sonore pentru jocuri importante ca God of War, Assassin’s Creed III sau Little Big Planet. Alegerea este una destul de surprinzătoare, jocul nefăcând parte din categoria AAA, însă juriul a premiat munca originală a lui Winifred la acest remake istoric al unui RPG care a dat viață unui întreg gen de jocuri.
Ediția din 2025 este cea de-a treia încoronare muzicală a muzicilor din jocurile video. Intrarea în clubul select a fost făcută de Stephanie Economou cu muzica pentru Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök în 2023, urmată de Stephen Barton și Gordy Haab pentru Star Wars: Jedi Survivor în 2024. Dacă Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord este al treilea joc care primește acest premiu, trebuie spus că este primul care nu provine dintr-o producție majoră AAA.
În rest, câștigătorii principalelor categorii au fost Beyoncé la Albumul anului și Cel mai bun album country cu Cowboy Carter, Kendrick Lamar cu Not Like Us la nu mai puțin de cinci categorii (Înregistrarea anului, Cântecul anului, Interpretare rap, Cel mai bun cântec rap şi Cel mai bun videoclip), Chappell Roan ca Cel mai bun artist emergent și Sabrina Carpenter pentru Cel mai bun album vocal. Mai trebuie amintit și Hans Zimmer, colosalul compozitor german care a compus și muzici pentru jocurile video și care a câștigat premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră pentru media vizuală cu Dune: Part Two.
De remarcat premiul acordat The Beatles pentru Now and Then ca Cea mai bună interpretare rock, în timp ce The Rolling Stones au primit premiul pentru Cel mai bun album rock cu Hackney Diamonds – muzici care azi parcă vin dintr-o cu totul altă galaxie.