Sackboy este un bine cunoscut personaj asociat cu Sony și consolele sale. În cel mai recent joc al celor de la Sumo Digital, amuzantul băiat sac, pentru că asta este numele său până la urmă, se confruntă în acest joc cu un personaj asemănător lui, adică cu o altă păpușă, pusă pe rele, desigur, al cărui nume Vex, te duce cu gândul la ceva autentic malefic. Este și cazul pentru care eroul jocului se pune pe reparat lumea în care se află, sărind, lovind și evitând mai multe obstacole. De partea sa se află o suită de aliați, fiecare cu pozițiile și puterile personale.
Jocul, deși ușor îmbătrânit de cei cinci ani de la lansarea originală pe PS4 și PS5 a revenit în 2022 pe PC sub forma unui port calitativ ce nu a fost plin de erori, așa cum ne-am obișnuit în asemenea cazuri. Despre joc, în sine, pot să spune că este mult mai fun și engaging jucat în doi sau chiar patru, dacă găsești atâția parteneri de drum.
Un platformer foarte chic
Dincolo de faptul că jocul este destul de lung, am rămas încântat de atenția oferită detaliilor în acest titlu. Personajul, deși nu vorbește, este extrem de expresiv, ca să nu zic de-a dreptul simpatic. Aventura nu este una care să îți scoată peri albi. Din contră, dezvoltatorul acestui joc pare că s-a axat pe a face din experiența Sackboy una plăcută, chiar relaxantă pentru un platformer. Muzica este și ea un punct central al aceste petreceri și include artiști faimoși precum Bruno Mars. Acum, nu dau prea multe spoilere pentru că vă încurajez să descoperiți voi mai multe despre acest joc.
Safe to say că puteți juca acest titlu cu oricine din familie. Experiența necesară este minimă și în general cu mult mai interesantă cu cât include mai mulți participanți la joc. Eu m-am jucat cu soția mea și ne-a prin povestea încă de la primele minute. După cum spuneam, acesta este un joc menit să aducă oamenii mai aproape. Nu aș vedea posibile prea multe dispute pe seama lui.
Alerg, alerg dar până unde?
Ei bine, am lămurit deja cam care ar fi scopul alergăturii încă din primul paragraf. Cum o faci, însă, este treabă diferită. Jocul este format din mai multe lumi distincte, fiecare dintre ele cu un nivel de dificultate și model de stilizare diferit. Scopul tău e să treci prin fiecare, ajungând ușor dar sigur mai aproape de marele rău, Vex. Pe măsură ce treci de tot mai multe obstacole, vei întâlni și o suită de aliați prețioși, fiecare cu abilitățile și capacitățile sale. Tu, însuți, te vei bucura de puteri speciale acordate la începutul anumitor etape din joc.
Spuneam mai sus că este relativ ușor să progresezi în acest joc, dar ce nu am menționat este că există un sistem relativ simplu pentru a face asta. Fiecare nivel conține mai multe elemente ascunse. În linii mari este vorba de un cub special și mai multe light orbs. Acestea din urmă ajută la deschiderea unor noi drumuri către finalul jocului, în timp ce cuburile servesc sub forma unor monede la deblocarea mai multor simulări de antrenament.
Varietatea, un element important în acest joc
Uitându-mă în urmă, acest titlu a reprezentat pentru mine inclusiv o legătură cu alte francize cunoscute. La nivel decorativ, personajul tău poate să se îmbrace cu diverse costume. Unele sunt reprezentări adaptate ale unor eroi din jocuri precum Uncharted, Fall Guys sau chiar God of War. Bineînțeles că te poți îmbrăca inclusiv în straie originale. Nu este totul să copiezi faima altor indivizi din te miri ce jocuri.
În orice caz, acest titlu prezintă multe feluri originale în care reușește să-și croșeteze existența în plapuma cea mare a jocurilor video provenite din case mari. Este un adevărat joc triplu A, cum se zice în limbajul tot mai codat al jucătorilor. Și prețul este pe măsură în cazul acestui joc, rămânând la doi ani de la lansare oarecum stabil în jurul sumei de 20 USD sau 100 de RON, aproximativ.
Te încurajează să te joci cu prietenii tăi
Am fost surprins să văd că jocul include nivele speciale concepute în mod exclusiv pentru cel puțin doi jucători. Ideea este că în aceste nivele te vei baza întotdeauna pe reciprocitatea partenerilor de joc atunci când îți propui să duci la bun sfârșit misiunea pe care o execuți.
Un alt aspect pentru care eu, cel puțin, m-am bucurat că mai era cineva în prim-plan cu mine a fost atunci când jocul a început să urce o pantă ascendentă a dificultății. Au fost momente în care m-am întrebat cât de dificil ar fi fost oare dacă eram singur. Nu era sigur ceva comparabil cu platformerele clasice de genul Super Mario, dar am siguranța că dificultatea sporește cu cât sunt mai puține minți sau mai puțini saci în joc.
Un sac plin cu distracție și relaxare
În concluzie, cred că cei de la Sumo Digital și implicit Sony, au înțeles rețeta magică a oricărui joc platformer, integrând aspecte vizuale și estetice detaliate, originale în timp ce la nivel tehnic jocul reușește să aducă elemente de gameplay importante și aș zice pe cale de dispariție. Aici, mă gândesc la clasicul couch co-op.
Și dacă tot vorbim de cerințe, ele nu sunt exagerate, având nevoie la detalii maxime de un I7-4770K și de un GTX1060, componente care astăzi sunt văzute ca fiind situate în categoria de medium-low gaming output. Pentru grafica extrem de detaliată din joc, unde se văd firele răzlețe ale sacului tău cu picioare, cred că echilibrul calitate – optimizare este bine calibrat. Apoi, hai pe cai, sau mai bine pe saci și la joacă, dragi cititori și jucători!