În 12 ani, soon to be 13, de așteptat Grand Theft Auto VI, cred sincer că mulți dintre noi au căutat alternative viabile. Puțini, totuși, au fost cei care au decis să facă ei un nou succesor pentru joc. 171 este exact acest lucru. De ce îl includ în proiectul meu jurnalistic, Around the World in 80 Games? Am zis să vă invit la o plimbare prin Brazilia, locația pe care 171 și-o asumă ca loc de joacă pentru personajul principal Nicolau Souza pe care îl puteți îmbrăca după bunul plac.
Înainte să pornim analiza minuțioasă pentru acest joc destul de interesant trebuie să vă spun că el face parte din programul Early Access din cadrul platformei Steam și că este înconjurat de un număr de controverse împreună cu echipa de dezvoltatori din spatele acestuia, Betagames Group.
Ce să facem în Brazilia?
Fiind o clonă evidentă de GTA, ce poți face este să jefuiești fără milă și să te iei la bătaie cu oricine îți stă în cale. De menționat este faptul că momentan jocul este un fel de sandbox game fără o țintă clară ci cu mai multe minigames unde alergi pentru a strânge cât mai multe lichidități. Cam asta e ideea, dar cu mențiunea că acțiunea se întâmplă într-un oraș imaginar, Sumariti, bazat pe un cartier din faimosul São Paulo din Brazilia.
Este un fel de vacanță departe de America jocurilor GTA. Nu există destulă substanță, iar numeroase bug-uri încă pot da bătăi de cap. Locația este cu adevărat frumoasă, aceasta reprezentând în cazul acestui joc, cel puțin pentru moment, principalul punct atractiv.
Autovehiculele, scuterele și armele utilizate, toate acestea se pot ajusta sau modifica fără limite, cel puțin în teorie. Din punctul meu de vedere jocul este o încercare ambițioasă ce mai are mult de mers pe drumul acesta al perfecțiunii.
Grafica, partea tehnică, fluiditatea din joc
Am să încep cu lucrurile pozitive. Acestea au de-a face în mare parte cu o grafica fidelă realității. Mișcările personajelor par naturale, iar vehiculele, din punctul meu de vedere, sunt reprezentative pentru nivelul de grafică extrem de detaliat al jocului. Te simți ca și când ai face o plimbare prin Brazilia.

Pop, pop și bang, bang!
Utilizarea tehnicilor precum NVIDIA DLSS sau AMD FSR aduc și ele un plus de performanță contribuind la o redare super fidelă a mediului înconjurător din acest joc. Cerințele nu sunt extraordinare, însă am un dubiu că ele nu sunt tocmai actualizate. Rămâne să vorbim puțin despre asta puțin mai jos, în capitolul despre controverse.
Cerințele minime necesită un Core i5 7400 sau Ryzen 5 1400, 12GB RAM și GTX 1050 sau RX 560, în timp ce nivelul maxim de detalii grafice și performanță generală în joc au nevoie de i5 9400f sau Ryzen 5 2600, 16GB RAM și GTX 1070 sau RX 590.
Controverse, mama lor de controverse
Despre Betagames Group nu știu dacă o să auziți prea multe de bine. De fapt, acest joc pare că este înconjurat de un număr de controverse. La o căutare pe YouTube, spre exemplu, puteți descoperi mai multe dintre ele. Majoritatea aduc în discuție donațiile făcute de către fani și achiziția jocului în etapa Steam Early Access care nu reflectă nivelul de dezvoltare al jocului. Există suspiciuni fondate că proiectul este deja într-o moarte clinică, însă câteva postări anemice ale dezvoltatorului au încercat să nege acest fapt.
Indiferent, 171 este un joc realizat de un grup de fani din Brazilia al vechiului GTA, iar acest lucru înseamnă că așteptările trebuie să fie pe măsură. Legat de controversele anterior menționate, mai există una care ne vorbește despre assets cumpărate de către dezvolator gata făcute și introduse în joc. Ce înseamnă asta? Gurile rele spun că jocul în sine este o schemă prin care sunt luați banii din donații și achiziții, însă doar o mică parte ajungând să fie investiți în joc.
Este sau nu adevărat, acest lucru nu este clar. Vă sugerez să urmăriți puțin polemica online și să vă formați o părere proprie în legătură cu Nicolau Souza și aventura sa, despre care eu spun că deși imperfectă, merită câteva ore de atenție din partea oricărui împătimit de GTA.
Em conclusão sobre 171
171 este un joc ce va atrage atenția fanilor GTA. Nu este un înlocuitor, ci mai degrabă un produs ce va face așteptarea pentru următorul titlu al celor de la Rockstar Games mai suportabilă. Detaliile grafice ale jocului sunt suficient de bune pentru a convinge orice gamer interesat de ambiția pe care echipa de dezvoltatori fie o are, fie a avut-o. Eu unul, vă recomand să încercați acest joc, eventual într-un moment în care îl găsiți la un preț redus sau online prin intermediul retailerilor de jocuri video precum Eneba, G2A, Kinguin etc.
Așadar, dacă doriți să faceți o plimbare prin Brazilia fără a da bănuții sau pierde timpul pe făcut bagaje, rezolvați această dilemă extrem de mare prin intermediul 171. Așa cum zice micul Pelé din mine: Comece o jogo!