Lumea IT și mai ales cea a jocurilor se oprește destul de rar asupra ideii de naționalitate. If anything, mie mereu mi s-a părut că domeniul IT te îmbrățișează indiferent de credințe și perspective dacă îți arăți interesul autentic față de el. Chiar și așa, luând în considerare recentul interes naționalist al compatrioților noștri, lovit cumva de curiozitate m-am pus pe căutat jocuri mai puțin cunoscute, făcute în România de echipe de românași de-ai noștri.
Trebuie să menționez dincolo de glumă, ca un fel de disclaimer, că aceste titluri le-am ales dintr-o listă chiar mare și că sub nicio formă nu am dorit să creez o ierarhie. Toate jocurile sunt egale în fața zeului IT. Prin urmare, iată ce a ieșit …
Bear and Breakfast: La cules de fragi si mure … sau mai bine de oaspeți
Jocul celor de la Gummy Cat este un exemplu al faptului că mai există povești de spus în lume fără a include o conduită violentă și social nepotrivită. Stilul său jovial, desenat și prietenos te atrage din prima. Protagonistul, ursul Hank, este un personaj determinat, dar cam bleg. Nevertheless, el își propune într-o bună zi să facă din cabana abandoantă situată în pădurea lui un adevărat colț de rai pentru vizitatori.
Cam așa începe aventura ta ca jucător. Ce ai de aici încolo de făcut este să îți faci cunoștințe noi, în această lume imaginară cu numeroase trimiteri către Românica, și să primești oaspeții doritori de relaxare în cadrul așezământului, sau ar trebui să zic așezămintelor aflate în gestiunea ta. Acest management simulator, deși nu aduce foarte multe elemente noi pe masă, reușește să le împacheteze într-o poveste interesantă și plină de personaje originale.
Da, o să umblați destul prin pădure, dar și prin deșert, pe vârf de munte și la mare. Dacă o să scotociți bine, o să descoperiți și o rămășiță de ARO al Armatei Române pe acolo pe undeva. Jocul permite descoperirea de locații, decorarea diferitelor pensiuni aflate în gestiune și oferirea de ajutor diferiților prieteni pe care ți-i faci pe tot parcursul poveștii.
Disponibil pe: PC și Nintendo Switch
Black the Falls: Cum arăta România dacă ne prindea tot cu tovarășul?
Despre acest joc auzisem înainte de lansare, doar că viața a făcut să îl descopăr anul trecut într-o perioadă mai calmă a existenței mele. Dacă ați auzit de LIMBO sau INSIDE, veți înțelege de unde vine acest joc. Unele guri rele ar spune chiar că băieții de la Sand Sailor Studio s-au inspirat de aici sau de acolo, însă opinia mea sinceră este că jocul aduce mai multe pe masă decât împrumută.
Despre ce e jocul, întrebați? Premisa e destul de simplă. Într-o tragică utopie comunistă, personajul principal pe care îl ghidezi reușește să se rupă de lanțul planificat al existenței sale și decide să-și caute libertatea. Treaba ta este să îl ghidezi prin lumea pe care acesta își propune să o traverseze, o Românie futuristă din care mai distingi două sau trei chestii: o ruină de biserică aici, o bibliotecă acolo, o statuie dincolo și tot așa.
Spre deosebire de jocurile danezilor mai sus menționate, românașii noștri au adăugat o poveste mai clară întregului mecanism, care de altfel seamănă vag cu cel din LIMBO sau INSIDE. Pentru un Român, sunt sigur că acest joc va avea o cu totul altă semnificație, dar chiar și dacă scoatem acest element contextual, jocul rămâne un produs distinct printr-o estetică a urâtului foarte frumoasa. :)))
Ce vreau să spun este că dacă în LIMBO și INSIDE acțiunea ar putea fi plasată în orice țară din lume, Black the Fall se poate identifica doar cu România din punct de vedere al locației. Fără a da prea multe spoilere, cea mai tare și originala parte mi s-a părut aceea în care sari fără să vezi nimic peste obstacole, bazându-te exclusiv pe ceea ce auzi în joc.
Disponibil pe: PC, PlayStation4, Xbox One și Nintendo Switch
Gibbous – A Cthulhu Adventure: Na că avem și un point-and-click românesc
Un joc realizat de un studio din Ardeal, Gibbous se dorește a fi un joc de tipul Day of the Tentacle, doar că mai actual, în format HD și running at 60 frames. Jocul este un mix între stilul desenat Disney, ideile lui H. P. Lovecraft și gameplay-ul clasic de tip point-and-click specific jocurilor precum Syberia, The Longest Journey sau The Moment of Silence.
În ceea ce privește povestea, am să încerc să vă ofer cât mai puține detalii întrucât orice adventure game clasic se bazează în mod aproape sfânt pe aceasta ca motor al întregii sale existențe. Întreaga poveste pornește de la o carte misterioasă, Necronomicom, a cărei existență se cunoaște doar prin auzite. Niște ore mai târziu și trei protagoniști mai încolo vă veți găsi într-o conspirație de tip Broken Sword, doar că într-un stil ce parodiază mai degrabă titlurile mari din cinematografie precum Indiana Jones. Oh, da, am uitat să menționez că jocul se inspiră puternic din jocurile LucasArts ale anilor ‘90.
Disponibil pe: PC și Nintendo Switch
Cartier 06: Hai la o plimbare prin Galați, ce zici?
Păstrând cumva zona de adventure games, dar îmbogățind-o cu elemente actuale precum Unreal Engine 5 și realismul anilor 2000, vă invit să pășiți în lumea orașului Galați, unde Ștefan, un inginer ce ajunge și el acasă în Galați (probabil de la Sidex Galați sau Liberty cum îi zice acum – glumesc :P) se trezește într-o poveste parcă de coșmar atunci când aude o bătaie la ușă. Chiar dacă la prima vedere pare că e o glumă proastă, lipsa oamenilor din împrejurimi și sentimentul constant că ești urmărit te vor face să realizezi că te afli într-un horror survival simulator.
Cred că punctul forte al acestui joc este cu siguranță grafica și modul foarte realist de redare a orașului Galați care parcă prinde viață în lumea virtuală cu ajutorul Unreal Engine 5. Din joc nu lipsesc mașinile parcate anapoda, blocurile comuniste cu fațade neîngrijite și alte aspecte ce se regăsesc pe plaiurile noastre mioritice.
Acestea fiind spuse, abordarea rămâne la latitudinea voastră. Scopul final este să descoperiți cine sau ce se află în spatele misterului fără a ajunge voi înșivă prada evenimentului straniu. A, da, aproape că uitasem. Există și o pisică simpatică în joc denumită Muștar. :)))
Disponibil pe: PC
Așadar și prin urmare …
Doamnelor și domnilor, acestea sunt patru dintre jocurile ce pe mine m-au făcut să mă mândresc cu naționalitatea mea. Sunt titluri cu povești foarte interesante și totodată dovezi ale faptului că măcar în industria IT și de gaming suntem o putere. Poate nu este vorba despre vârful de lance, dar cu siguranță ne plasăm acolo, aproape de el. Once again, acestea sunt doar câteva dintre titlurile recente cu care am interacționat eu și de care în unele cazuri m-am mirat că sunt produse de echipe românești.
Indiferent de locul în care vă aflați, indiferent de timpul pe care îl aveți la dispoziție, jucând aceste câteva jocuri, dar și multe altele create pe meleagurile noastre, românești, veți avea oportunitatea de a vă apropia mai mult de cultura și gândirea pe care această țară o reprezintă.
1 comment
Las si eu unul aici: https://store.steampowered.com/app/2406370/Darkblade_Ascent/?l=romanian&curator_clanid=42932166