Generația anilor ’90 este cu siguranță sinonimă pentru mulți cu jocurile video online, cu pagini web precum Miniclip sau Newgrounds, iar astăzi pentru mulți aceste amintiri sunt aducătoare de nostalgie. Dar ce-ar fi dacă v-aș zice că Miniclip trăiește bine mersi, că amintirile voastre nu sunt încă de domeniul trecutului? Ei bine, lucrurile s-au schimbat și nu prea, iar voi deja vă întrebați ce treabă au toate aceste aserțiuni cu ceea ce urmează să vă spun.
Jocul Behemoth, care pentru mine a fost ca o surpriză apărută de nicăieri, este în fapt un produs al unui studio numit, atenție, The Behemoth (I know, right … O să fie confusing rău), studio care își are originile pe pagina celor de la Newgrounds. Băieții care au stat la baza acestui proiect sunt John Baez, Dan Paladin și Tom Fulp, indivizi pe care îi mai știți, măcar parțial, de pe vremurile titlurilor precum Alien Hominid sau Castle Crashers.
Astăzi, într-o vreme în care jocurile Flash mai există doar ca un fel de demonstrație a faptului că au reprezentat o forță cândva, avem de la The Behemoth vreo două variante de Alien Hominid pentru PC și console, Castle Crashers într-o paletă la fel de diversificată, două jocuri noi din punct de vedere al conceptului, Battle Block Theater și Pit People și nu în ultimul rând o nouă adițiune la acest catalog deja surprinzător, Behemoth.
Ce e așa tare la acest joc pentru că nu ai zis mai nimic?
Am salvat pledoaria în favoarea jocului pentru această etapă. And boy, am o groază de zis. În primul și primul rând, jocul este o variantă simplă a lui Flappy Bird, sort of. Premisa este că ai controlul asupra unei găini care la apăsarea unei taste sau a unui buton pe controller dă din aripi. Șmecheria este că tu, ca jucător, trebuie sa te ferești de obstacolele apărute în calea ta.
De aici orice asemănare cu jocul mai sus menționat se sfârșește, dar acțiunea continuă, iar găina ta se lipește în zbor, ca prin minune, de niște puișori ce zburdă frenetic pe ecran. Cu cât ai mai mulți strânși, cu atât câștigi mai multe puncte atunci când ajung la un checkpoint.
Dacă te lovești de obstacole în repetate rânduri, cârdul, la propriu, de puișori se împuținează până rămâi în „reversul” gol și susceptibil unei morți bruște atunci când te mai lovești de vreun obstacol.
În apărarea ta vin mai multe power-ups, fiecare cu un anume efect benefic asupra personajului tău și grădiniței atașate. Ideea de bază este că ai mai multe puncte cu cât reziști mai mult în joc și păstrezi din puii găsiți în timpul zborului tău. Există un leaderboard unde poți să compari rezultatul tău cu cel al altor jucători. Deși simplu la prima vedere, acest joc este destul de adictive și e posibil să realizezi la finalul unei sesiuni de aparent 15 sau 20 de minute că de fapt ai pierdut 3 ore într-un joc ce conține în fond o găină și niște pui.
Autentic, fresh, amuzant și fără constrângeri
Acestea ar fi câteva caracteristici ale jocului în perspectiva mea. Acum, să o luăm de la capăt ca să vedem de ce zic asta. Este autentic pentru că în stilul celor de la The Behemoth, este un joc desenat, cartoonish. Deși nu putem discuta foarte mult de o grafică nemaipomenită, putem menționa elemente cu rezoluție înaltă, o paletă de culori mai mult decât atrăgătoare și în general niște cerințe de rulare nesemnificative în raport cu nivelul de distracție extras din experiența cu Behemoth.
Este fresh pentru că într-o mare de jocuri ce-ți adaugă tone de lucruri de făcut, quests și alte îndeletniciri similare, acest titlu vine cu o propunere foarte îndrăzneață – Ce ar fi dacă am renunța la toate aceste „greutăți” în favoarea unui stil mai simplist, dar nu plictisitor? Principiul pe baza căruia se dezvoltă acest joc este extrem de basic, iar pe mine unul m-a dus cu gândul la primele jocuri din istoria calculatorului, cum este Pong, de exemplu.
La capitolul amuzant aș spune că, exact ca și frumusețea, depinde prin ochii cui vezi lucrurile. Mie personal, îmi place stilul șugubăț al celor de la The Behemoth. Exact ca în cazul altor titluri similare și aici avem parte de multe puns, glume și reprezentări caricaturale, fiind vorba inclusiv de un comic de situație manifestat prin premisa existenței personajului, aspectul fizic al acestuia și misiunea sa ridicolă.
Jocul nu te constrânge prin intermediul unui nivel de experiență solicitat sau prin orice altfel de elemente cuantificabile. De fapt, pornești cu același nivel pe care îl are, spre exemplu, un alt jucător ce joacă acest joc de 3 săptămâni, să zicem, adică doar cu o găină și abilitățile tale de mare ocolitor de obstacole. Totuși, timpul petrecut în joc și doborârea unor recorduri îți vor aduce anumite câștiguri.
Personajul este ajustabil din punct de vedere vizual. La început, nu ai niciun fel de adaos estetic, dar dacă joci câteva minute, ore, săptămâni sau luni (hai că ani nu cred), o să găsești destul de plin dulapul cu items. Cel mai tare este acel moment când, în urma unei sesiuni de schimbare a aspectului, îți dai seama că a ta găină seamănă acum mai mult cu un rinocer. Been there, done that! :)))))
Să dăm startul la zburat cât mai departe
Dacă am reușit să te atrag în această cursă mortală a unei găini ce se zbate să-și conducă puii într-un loop infinit, atunci aruncă o privire pe jocul celor de la The Behemoth și încercă-ți norocul în a bate cel mai bine cotat jucător al zilei. Dă-ți frâu liber imaginației și transformă-ți găina în ce creatură sau arătare crezi că este mai potrivită pentru ducerea misiunii la bun sfârșit. Ne vedem în joc!