De mult nu mai găsisem un joc din acela de aventură care să îmi fi lăsat un sentiment de melancolie în momentul în care realizam că distracția se sfârșește odată cu the credits roll. Harold Halibut a reprezentat pentru mine acel tip de joc sau mai bine zis acea experiență inedită pe care o căutasem de mult în alte locuri fără prea mare succes. Ultima tresărire mai serioasă la rubrica jocuri de aventură cu poveste am avut-o prin 2022 cu Syberia: The World Before și chiar și acolo am avut ceva rețineri.
Despre HH am să încerc să vă spun cât mai multe fără a vă detalia prea mult premisa aflată în spatele jocului. Cert este că jocul dezvoltat de o mână de oameni grupați într-un studio cu un nume pe măsură (Slow Bros.) au reușit să aducă la viață o lume de păpuși modelate IRL în decursul unui deceniu, aproximativ. Știu, și pe mine această poveste m-a uimit.
Cine e Harold Halibut?
Răspunsul simplu? Este un oarecare individ, un asistent într-un laborator aflat pe o navă scufundată într-un ocean la mii de ani lumină depărtare de Terra. Ce caută acolo? Well, asta trebuie descoperit de către cei ce se vor bucura de acest joc. Cred că o mai bună întrebare este cu cine poate fi asemănat personajul.
Fără a divaga prea mult, cred că Harold Halibut este un simbol al umanității rămase într-o stare latentă, trăind cu greu printre existențele reci ale unor oameni tot mai robotizați. Halibut poate fi oricare dintre noi. Jocul face apel la importanța prieteniei și colaborării în rezolvarea celor mai dificile probleme.
Acest asistent de laborator este mai curând un fel de errand boy ce încearcă să ajute și să îi satisfacă pe toți în cât mai multe domenii de activitate. (Nu vă gândiți la prostii, vă rog!) Nu este o întâmplare că jocul poartă numele acestui personaj, el fiind partea centrală sau liantul întregii relatări, care, SPOILER ALERT, are legătură cu scăparea navei din iadul acvatic în care se află.
Totuși, vreau să vă mărturisesc faptul că nava nu este ceea ce pare, fiind mai curând un fel de casă la nevoie, aflată în adâncimile apelor verzi în interiorul cărora se dezvoltă două civilizații, autohtonii și intrușii, desigur.
Grafică, artă, dedicare
De la început am să spun că din punct de vedere grafic, jocul nu este ceva revoluționar. Nici nu cred că era cazul, dacă avem în vedere faptul că direcția de dezvoltare estetică a acestui joc s-a axat pe un stil artistic întâlnit în anumite producții de film. Este vorba despre tehnica de filmare stop-motion și se folosește de marionete sau păpuși create în realitate și transpuse în spațiul virtual. Din acest motiv, în opinia mea, jocul pare să se axeze pe dimensiunea artistică a graficii utilizate.
Camera folosită în joc lasă impresia unei cochetări cu perspectivele 2.5D din jocuri precum This War of Mine sau Planet of Lana. Toate aceste aspecte ajută la realizarea atmosferei interesante, jocul purtând o aură misterioasă ce îți suscită interesul și curiozitatea de a afla mai multe despre anturajul personajului și relația sa cu mediul înconjurător.
Personajele formează o comunitate izolată
Destul de interesant mi s-a părut și modul în care jocul descrie grupul de oameni existenți pe această navă abandonată în adâncurile apelor străine ale unei planete oarecare. Ei au roluri fixe, de la poștaș, la milițian sau educator, și își respectă cu sârguință poziția în alcătuirea unei mașinării funcționale, cel puțin în aparență. Intrigile ce apar, sunt adesea surprinzătoare și ne duc cu gândul la inevitabilitatea situațiilor de criză chiar și în cele mai solid formate grupuri.
Harold Halibut joacă, după cum spuneam și mai sus, rolul liantului între poveștile tuturor celorlalți aflați pe navă. Observăm la nivel microscopic apariția problemelor între aceste legături, realizând totodată că jocul ar putea chiar prezenta în sine o radiografie a societății în care trăim noi.
Despre ce ai de învățat dintr-un joc…
Este o anume fază în joc care m-a făcut să înțeleg cel mai bine acest lucru, un moment în care protagonistul asistă la sabotarea voită a prezentării unui personaj, bine înțeles cu scopul favorizării altuia de către conducere, desigur. Vă sună cunoscut, nu? Dincolo de toate aspectele amuzante, pentru că sunt destule, vă zic, pentru mine Harold Halibut a însemnat un joc cu tâlc sau mai bine zis o poveste cu învățătură. Să fim sinceri! Câte jocuri se pot lăuda cu o astfel de analiză complexă a societății în vremuri în care împușcăturile, violența și răutatea vând mult, mult mai bine?

La noi acasă…
Harold Halibut este disponibil pe Windows, Xbox Series X/S și PlayStation 5. Atât pe PC cât și pe Xbox, jocul face parte din catalogul temporar al programului Game Pass. Pentru a avea acces la acest serviciu, este necesară o subscripție lunară. Indiferent de cum porniți în această aventură, fiți pregătiți să descoperiți noi idei, lumi și moduri de a gândi. Să înceapă aventura!