Super Motherload – Review

by Tudor Sprînceană

Maturitatea din punctul multora de vedere înseamnă asumarea vieții și a greutăților ei. Știu, probabil vă așteptați la ceva joc depresiv despre viață, dar nu este cazul. Ce vreau să zic cu acest început aparent stângaci este că pentru mine, cel puțin, maturitatea a însemnat și altceva pe lângă asumarea vieții and all that bullcrap. Am realizat acest lucru uitându-mă la alegerile pe care le fac în fiecare zi și am realizat că ele sunt ghidate de momente marcante din copilăria mea.

Ok, o să ziceți. Și ce îmi pasă mie de asta? Păi, e foarte simplu. Astăzi mi-am adus aminte de un joc super marfă, pe numele lui Super Motherload și brusc mi-am dat seama că și această alegere are o rădăcină în trecutul meu, sub forma originalului provenit de la același studio, XGen Studios, pe platforma antică, deja, Newgrounds și care se numea Motherload.

Nici aici nu scapi de Rusia lui Putin…

Până aici, cred că este clar faptul că Super Motherload este o evoluție firească a originalului Motherload. Jocul este un mix între genurile open world, cu elemente generate aleator, și tycoon. Acest joc extrem de frumos, chiar dacă se joacă doar într-un spațiu bidimensional, poate reprezenta activitatea de după amiază a ta și a altor trei prieteni, care vă va ține lipiți de ecran fără un motiv precis.

 

Explorăm planeta Marte și ne îmbogățim din minerit

Cred că subtitlul de mai sus explică în nici măcar o frază premisa jocului. Da, trăiești într-o lume în care pare că Războiul Rece este încă în plină desfășurare, doar că nu pe planeta noastră albastră, ci pe Marte.

Oldies but goodies!

Depinzând de numărul de jucători, vei porni cu unul până la patru vehicule destinate explorării suprafeței planetei roșiatice. De la începutul acțiunii vei realiza faptul că adâncimile planetei adoptive sunt de fapt de interes pentru tine și vei începe să sapi la propriu cu mașinăria din dotare după diferitele bogății ale solului. If only Donald Trump and his clowns were here to hear about this, right?

Jocul merge pe o idee destul de simplă definibilă, în viziunea mea, astfel: YOU + RESOURCES = $$$ și $$$ + YOU = UPGRADES. Cu aceste actualizări, pe care le vei face de fiecare dată când vei dori extra capacități, misiunea de a descoperi ce ascund adâncimile planetei Marte va ajunge la bun sfârșit mult mai rapid.

La muncă scla… adică tovarășii mei!

Acum că premisa o aveți în vedere, trebuie să adaug faptul că ea este dublată de o poveste destul de bunicică, deși nu tocmai originală. În momentul în care tu ajungi pe această planetă și îți începi activitatea de scotocit după resurse, o echipă de cercetători deja bine ancorată la fața locului și care servește drept un fel de ghid pe parcursul săpăturilor te va contacta.

Pe măsură ce cobori în adâncuri vei descoperi baze intermediare numai bune pentru un refuel și ceva reparații, doar că mai târziu în joc, coloana vertebrală a misiunii tale de explorare, reprezentată de mai sus menționații cercetători, dă semne că scârțâie atunci când întreaga echipă de oameni de știință este afectată de ceva entitate din adâncuri. Echipa de somități ajunge să o ia cam razna, iar tu ești brusc responsabil pentru eliminarea pericolului principal.

Putin mai rudimentar, but still an original

Nu vă detaliez mai multe, dar safe to say, că mie mi s-a părut foarte interesant modul de trecere de la un ritm de joc lent la unul foarte alert. Totodată, m-am întrebat și mă întreb și acum cât i-a lipsit acestui joc pentru a fi catalogat cu ușurință drept un platformer?

 

Grafică, date tehnice, îmbunătățiri și evoluții

Atunci când vine vorba de Super Motherload, comparând versiunea actuală cu cea originală de pe Newgrounds, îți dai seama ce diferență se interpune, totuși între cele două titluri. În primul și primul rând că în versiunea originală nu era suficient loc pentru doi sau mai mulți jucători.

Am dat lovitura, clar!

Mai departe, grafica, deși la fel de 2D ca și în original, a suferit modificări substanțiale ce sunt rezultatul unor noi unelte de editare existente în mediul virtual, dar și a unei viziuni mult mai unitare. Animațiile utilizate sunt mai complexe iar personajele au voci și comunică diferite mesaje de importanță maximă în varianta mai nouă a jocului.

Și totuși, originalul, zic unii, are cea mai mare valoare. Acest caz, aș spune eu, este și aici unde conceptul și povestea păstrează elemente comune între cele două produse, chiar dacă per total ele rămân distincte. Da, grafica este 2D, dar asta nu a împiedicat echipa din spatele jocului să creeze o lume extrem de detaliată în care și cel mai lipsit de caracter colț al unui ecran prinde viață cu Super Motherload rulând pe fundal.

Bombele sunt mereu utile, dar nu am zis eu asta.

Libertatea jocului a fost pentru mine un principal punct forte, dar și acțiunea la care te invită să participi în combinație cu lăcomia tipic umană ce te va îndemna să continui să sapi după elemente chiar și atunci când ai burta plină, mașina întreținută și buzunarele burdușite cu bani. E întotdeauna loc de mai mult, nu?

Super Motherload este un indie game deja bătrân, fiind lansat în luna noiembrie a anului 2013. Originalul datează din perioada de început a anilor 2000, deci aproape de Paleozoicul Inferior al calculatoarelor. Cu toate acestea, titlul este în continuare o abordare unică a ideii de joc ce permite un grad mare de libertate și în care povestea este opțională fără a influența în mod direct nivelulu de enjoyment.

Planeta noastră aur poartă!

Titlul disponibil pe PlayStation 4, PlayStation 3 și PC este la momentul scrierii acestui articol redus pe platforma Steam. Cu un preț normal de aproximativ 15EUR adică 75RON, titlul poate fi preluat cu o reducere de 60%, ceea ce înseamnă că vă va costa la final 5EUR sau aproximativ 25RON.

Dacă am reușit să vă atrag interesul în această direcție, vă urez minat plăcut și la cât mai multe resurse și bani în pungă. Ne vedem pe suprafața planetei roșii, la o scurtă cercetare științifică. Game on!

Related Posts

Leave a Comment