UE nu vrea să-i mai lase pe ruși să se „joace” cu controlerele Xbox și PlayStation

by Ciprian Coroianu

Financial Times relatează că Uniunea Europeană intenționează să blocheze vânzarea de controlere către Rusia, pentru că sunt utilizate pentru ghidarea dronelor. Nu că n-am ști că atât hardware-ul cât și software-ul pentru distracția noastră cea de toate zilele și-a găsit în ultimii 20 ani o grămadă de utilizări în scopuri militare… În cazul de față, dacă armata ucraineană folosește Steam Deck-ul de la Valve pentru a controla mitraliere, de ce nu s-a folosi rușii de controlerele pentru consolele Xbox și PlayStation pentru a opera drone?

Șeful politicii externe a UE, Kaja Kallas, a declarat că „examinăm toate tipurile de produse care ajută Rusia să ducă acest război pentru a le introduce în lista de sancțiuni”, concluzionând că Uniunea Europeană este pe punctul să emită o interdicție generalizată pentru „consolele pentru jocuri video, pentru că se pare că dronele sunt controlate prin acestea”.

Interdicția se referă atât la console cât și la periferice. Olena Bulousova expert la Kyiv School of Economics, a afirmat că interdicția „ar putea să nu aibă un impact semnificativ, pentru că majoritatea operatorilor folosesc controlere de fabricație chineză ce sunt disponibile pe piețele online din Rusia”.

Ca să avem un tablou mai larg, cred că n-ar strica să vedem și alte câteva exemple profesioniste de Wargaming: în ultimii ani, Departamentul de Apărare al SUA (DoD) a integrat treptat ceea ce par a fi variante ale Freedom of Movement Control Unit (FMCU) ca unități de control primare pentru o varietate de sisteme de arme avansate, conform imaginilor disponibile publicului publicate de hub-ul media al Departamentului de Defense Visual Information Distribution System. Measurement Systems (MSI), o subsidiară britanică a contractanților de apărare cum sunt General Atomics, Boeing, Lockheed Martin și BAE Systems, specializată în interfețe om-mașină, produce FMCU încă din 2008. FMCU este asemănător controlerului standard Xbox sau PlayStation, dar are un design mai robust menit să-i protejeze circuitele electronice sensibile împotriva oricăror acțiuni ostile combatantului.

Camionul RADBO (Recovery of Air Bases Denied by Ordnance) al US Air Force se folosește de controlerele de jocuri video. Vehiculul militar folosește lasere pentru a îndepărta explozibilul de pe pistele de aterizare. Operatorul controlează laserul printr-un controler, fapt ce asigură o precizie majoră și o manevrare simplă pentru soldații tineri, obișnuiți cu jocurile video. Dealtfel, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Americane a declarat pentru WIRED că „pentru RADBO, operatorii fac parte, în general, dintr-un public considerabil mai tânăr”. „Prin urmare, utilizarea unui controler de tip PlayStation sau Xbox, cum ar fi FMCU, pare a fi o tranziție naturală pentru generația de gaming.”

Sistemul NMESIS folosește, la rândul său, controlerele de joc: sistemul este compus din două rachete Naval Strike Missile ce sunt montate pe un vehicul tactic ușor, fără pilot, operat de la distanță prin controler. Acesta poate lovi ținte navale aflate la aproximativ 185 km distanță. Un alt sistem militar care folosește controlerele din jocurile video este M-SHORAD. Acesta este montat pe un vehicul Striker, are o țintire de mare precizie și o interfață prietenoasă utilizatorului.

Vă amintesc că Microsoft, Sony și Nintendo au interzis oficial vânzările consolelor lor în Rusia încă din anul 2022, în urma invaziei masive a Rusiei în Ucraina. Această nouă interdicție vrea să blocheze comercianții la mâna a doua. Pentru moment, acest anunț este doar o propunere și trebuie să fie aprobată de toate statele membre ale Uniunii Europene pentru a fi adoptată în mod oficial, în 22 februarie.

Toate acestea mă duc cu gândul către Jocul lui Ender, romanul SF în care cei mai talentații copii ai lumii sunt școliți într-un centru de antrenament, o stație spațială numită Școala de Luptă. Examenul final al lui Ender este un „nivel” în care flota lui este depășită numeric de navele gândacilor. Contrar regulilor jocului, Ender ordonă folosirea unei arme care distruge întreaga planetă. În final, Ender descoperă că simulările erau, de fapt, bătălii reale și că a ucis tot ce sufla pe planeta ostilă, împreună cu piloții săi, pe care îi credea parte a simulării, și pe care nu dăduse doi bani în timpul luptelor. Dacă mai adăugăm la cele de mai sus faptul că Jocul lui Ender a devenit o lectură recomandată de anumite organizații militare, în special US Marine Corps, avem o imagine destul de clară a conceptului de război modern, în care până și controlerele pentru jocurile video au devenit adevărate „instrumente ale morții”.

Related Posts

Leave a Comment