Românii au XP maxim cu caprele! Avem capre cu iezi, capre de munte, capre de tăiat lemne, capre industriale, capre de tras pentru schele… În acest Olimp al caprelor, era normal să apară o grămadă de expresii, zicători sau proverbe. De la sentențioasa zicere „capra e vaca săracului” la bengosul proverb „capra, cât de bătrână, vrea să lingă și ea sare”, trecând prin delicioasa zicală „Să moară și capra vecinului”, atât de definitorie pentru arhaicul nostru popor (adevărat auxiliar caprin la ovina Miorița), rostită cavernos, cu sprâncenele devenite mono și cu un rânjet de Iudă întipărit pe față, românii dau dovadă în lume de un adevărat profesionalism și chiar rafinament în cunoașterea animalelor de pe lângă casă. O fi porcul în pole position-ul preferințelor noastre (asta și pentru că i-a oripilat pe turci), dar capra este vestită pentru laptele ei: de trei ori mai scump decât laptele de vacă, laptele de capră este considerat un adevărat medicament de medicii nutriționiști. Păi, da! E bogat în vitamine și minerale, are un conținut ridicat de acizi grași și contribuie la îmbunătățirea stării de spirit. Am spus stare de spirit? Ok, se pare că exact așa stau lucrurile și cu jocurilor video caprine, mai exact cu unicul simulator de capre din istoria jocurilor video…
Vă vine să credeți sau nu, Goat Simulator a devenit o capră bătrână care împlinit 11 ani anul acesta. Inițial, jocul a fost o simplă glumă a developerilor de la Coffee Stain Studios, ca să treacă timpul mai ușor la serviciu, despre care nimeni nu credea că va face lumea să râdă… Dar când trec 11 ani, și lumea încă se distrează în jocul tău, înseamnă că ai făcut ceva bine. Sebastian Eriksson, CEO al studioului a declarat către Videogamer: „Sincer? Se pare că am căzut întâmplător în istoria jocurilor video”. El descrie jocul ca pe un „munte de bug-uri și un haos absurd”, „o năvală de capre plină de erori, care sfidează fizica”, dar care a devenit o saga ce durează de peste un deceniu.
Pe lângă faptul că… capra vecinului suedez a avut imediat priză la public, jocul a pus bazele unui nou gen – cel al „memes games”. Directorul de creație, Santiago Ferrero, se declară surprins de longevitatea lui Goat Simulator: „Este o nebunie ca un joc atât de stupid să fie atât de longeviv. Asta spune multe despre ceea ce lumea caută uneori într-un joc: nu neapărat realism, ci libertate și surpriză.” Mai mult chiar, Eriksson este convins că Goat Simulator ar putea intra în dimensiuni și mai nebunești: „Atât timp cât există obiecte de lins, insecte și motoare fizice de spart, Goat Simulator este viu. Capre subacvatice? Se poate. O capră într-un thriller noir? De ce nu. Un președinte-capră? Pe asta am mai făcut-o.”
Simplitatea primează, așa că impactul pe care l-a avut Goat Simulator asupra jocurilor video nu a fost unul neînsemnat: „Am încălcat regulile și, procedând astfel, le-am permis jucătorilor să se distreze într-un mod simplu”, explică Eriksson. Fără vreo complexitate a mecanismelor jocului, fără griji în ceea ce privește gradul de dificultate, jocul îți oferă o libertate totală, care nu are nimic a face cu constrângerile unui gameplay obișnuit. Această orientare a fost urmată în scurt timp de alte studiouri. Philip Lindau, director tehnic, spune că a fost impresionat de viteza cu care au apărut clonele de Goat Simulator: „Cel mai surprinzător lucru este viteza cu care s-a întâmplat totul. Atunci îți dai seama că ai dezlănțuit cu adevărat ceva special asupra lumii.”
În caz că sunteți interesați de acest fenomen declanșator de haos în lumea sa virtuală, puteți să cumpărați remaster-ul pe care nu l-a cerut nimeni, Goat Simulator: Remastered, pe Steam la prețul de 28,99 euro. Până veniți voi cu niște impresii, eu îmi iau cimpoiul și mă sui pe vârful Cucurbăta Mare să cânt naturii, mioarelor, vacilor și, poate-poate, oi încânta și niște capre cu o Bucolică în Fa diez.