Scurt și la obiect: inZOI în viziunea unui novice

Și-a găsit Sims nașul în sfârșit? Poate că da.

by Tudor Sprînceană

Anul acesta am descoperit fără să vreau că m-am inspirat, în ceea ce privește urmărirea titlurilor noi de jocuri apărute în spațiul public, din prezentarea anuală a celor de la Gamescom. Întâlnirea pasionaților de jocuri, un fel de East European Comic Con, ce se organizează în Germania în fiecare an, este o rampă de lansare pentru orice tip de joc video sau franciză asociată. Fie că este vorba de indie developers sau AAA titles, eu mi-am găsit inspirația de joc în fiecare vară, atunci când este difuzat evenimentul.

No bine, dar ce e cu inZOI? Poi, e foarte simplu. Printre numeroasele titluri mai cunoscute precum Assassin’s Creed sau Mafia, mi-a atras privirea acest joc al cărui nume pare mai curând ceva futuristic FPS. Cu mare surprindere am înțeles, mai apoi, că nu este vorba despre așa ceva, ci de un life simulator, unul pe al cărei copertă sigla EA nu era niciunde observabilă.

Prea mult, prea ca la țară

inZOI este un joc aflat încă în etapă de semi-proiectare, fiind lansat pe 28 martie într-o versiune Early Access pe platforma Steam și reprezintă o evoluție absolut firească a genului de la deja bine-cunoscutul Sims și ale sale DLCs. Compania care se ocupă de publicarea acestui titlu este Krafton, o companie sud-coreeană.

 

Deci este vorba despre un review inZOI? Nici vorbă.

Am fost sincer surprins să văd multe discuții, fie pe pagini specializate fie pur și simplu pe forumuri de “experți”, dar și tot felul de note sau rubrici care încercau să discrediteze jocul pe seama unor probleme tehnice. Ei bine, cum am spus mai sus, jocul este în Early Access. Este un joc neterminat, la care dezvoltatorul dorește să adauge un feedback real de la audiența produsului în varianta curentă. Deci, nu, nu voi prezenta sub forma unui review acest joc, ci mai degrabă drept opinia mea personală vizavi de un titlu cu potențial ce mi-a atras atenția.

 

Ai nevoie de un monstru calculatoristic? Eu zic că nu, dar nu ar strica.

Așadar, despre joc pot spune în primă fază, pe parte tehnică, faptul că vă va pune calculatoarele la încercare. Jocul, din punctul meu de vedere, reușește să utilizeze foarte bine Unreal Engine 5, producând o lume de un realism debordant. Configurația trebuie să conțină, conform producătorului, minim o pereche i5 10500/AMD Ryzen 5 3600 și un RTX2060/Radeon RX 5600XT sau dacă doriți totul la superlativ, atunci un I7 12700k/AMD Ryzen 7 7800X3D și un RTX3070/Radeon RX6800 XT ar fi mai potrivite.

Grand Theft Auto Little Korea

Eu m-am mulțumit cu al meu laptop ce utilizează un I5 1240P si un RTX3050Ti și trebuie să recunosc faptul că până și la detalii medii, jocul iese în evidență din punct de vedere al graficii.

 

Câte ceva despre gameplay? Notele de Sims sunt subtile.

Jucându-mă fără niciun fel de reținere, nu am putut să nu observ o asemănare nevinovată în anumite aspecte cu regele jocurilor de acest gen, Sims. De la limba vorbită și până la utilizarea unor nume originale pentru orașe, valută și alte elemente cunoscute nouă în realitate, inZOI pare să dorească poziția de joc evoluat din Sims. Un fel de Raichu evoluat din Pikachu.

Personal, am apreciat libertatea de creație pe care o ai ca utilizator. Este drept că jocul încă prezintă bugs și asta înseamnă pentru început că nu poți realiza totul ca la carte, cum se zice, dar din ce am văzut eu, sunt absolut sigur că direcția este bună și execuția va fi pe măsură as we go along.

Și mai multe alegeri de făcut!

De menționat ca funcții distincte regăsite în inZOI sunt toate opțiunile de construire a obiectelor decorative atât în casa membrului/lor tău/tăi cât și pe strada pe care este locuința creată. Aceleași posibilități constructive le găsim și la începutul jocului, atunci când îți creezi un personaj. Mai precis, obiectele și personajele se construiesc de la 0 sau hai să zicem +1. Ai baza, dar tu poți alege cum să ajustezi caracteristicile conform celor mai specifice pretenții.

La obiectele de uz casnic poți alege inclusiv texturi create de tine pentru a le aplica pe cearșafurile, păturile și tapițeriile scaunelor. Poți crea și haine pentru Zoiul tău și da, personajele se numesc ZOI, hence the game name.

O opțiune aflată încă în dezvoltare este și posibilitatea scanării obiectelor 3D sau a introducerii unor matrițe specific create în lumea jocului. Aceste ultime opțiuni necesită o putere de calcul superioară și pot conduce mașinăria din dotare la surmenaj. Recomand grijă la utilizarea acestor funcții.

O pătură ca la mamaie acasă

Chiar dacă nu toate orașele sunt încă deschise pentru lucru în inZOI, am văzut suficient pentru a înțelege că am de lucru fie cu o copie a orașului Los Angeles, fie cu o replică a capitalei sud-coreenilor, numită sugestiv Dowon. Mai este o locație în lucru, inaccesibilă, inspirată de destinațiile de vacanță din Indonezia.

Jocul se bazează și pe vedeta secolului XXI, inteligența artificială, sub forma generative AI, utilizat mai ales în realizarea obiectelor personalizate de către jucător, adică de tine.

La nivel de gameplay, mie cel mai mult mi-a atras atenția nivelul de libertate pe care îl ai în procesul de creație. Tot ceea ce realizezi se poate împărtășii cu prietenii tăi sau cu necunoscuți din rețea ce poate îți vor aprecia ingeniozitatea artistică.

Iar alegeri de făcut, frate!!!

Un ultim aspect ce face diferența între Sims și inZOI sau între generația anterioară și cea curentă de life simulation este poziționarea camerei față de personajul tău. Eu unul am fost plăcut surprins de eficacitatea noii poziționări tip 3rd person, behind-character view.

Au fost momente sincere în care deplasându-mă pe străzile virtuale din orașele inZOI, am avut aproape impresia că joc următoarea generație de GTA. Acel Unreal Engine 5 e de vină, vă zic eu. Ah, și da, personajul se poate controla clasic prin mouse clicks sau mai modern cu ajutorul tastelor direcționale. Și această mișcare aduce un plus de realism întregii simulări.

 

Eu cred că inZOI poate să reprezinte viitoarea generație de life simulators

Una peste alta, mie jocul inZOI, așa în starea Early Access în care se află, mi-a lăsat impresia unui produs muncit și care deși nu e în stare finită momentan, are tot timpul în față, precum și un drum modern și inovator sub picioare. Merită să aruncați un ochi pe acest joc pentru a înțelege unde a greșit poate EA în abordarea sa față de Sims, precum și în lipsa de inovare pe parte de gameplay și grafică, lucru de care cred că în acest moment suntem convinși cam toți.

Recomand cu căldură acest joc și chiar vă sugerez să îmi lăsați în comentarii opiniile voastre vizavi de acest nou titlu care sparge gheața în categoria de simulare a vieții, o chestie complexă în realitate ce devine și mai și în mediul virtual, unde se amestecă și inteligența artificială, algoritmi, matematică și mai știu eu ce. Game on!

Leave a Comment